Ασφαλής θεραπεία ακόμη και σε μικρά παιδιά

Αγγειακές δυσπλασίες
 
Βρεφικά ή Φραουλοειδή Αιμαγγειώματα


Εμπειρία, Εξειδικευμένη Γνώση, Υπερσύγχρονη Τεχνολογία 

  • Ο Κωνσταντίνος Καντούνης είναι εξειδικευμένος Δερματολόγος στη θεραπεία  των Αιμαγγειωμάτων και των Αγγειακών Δυσπλασιών. Διαθέτει εμπειρία 20ετίας, εφαρμόζοντας την τεχνολογία Παλμικού Laser Χρωστικής από το 1996 στα Ιατρεία του σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
  • Διετέλεσε Επιστημονικός Συνεργάτης της Κλινικής Άγιος Λουκάς στη Θεσσαλονίκη και στο Απολλώνιο Θεραπευτήριο Αθηνών.
  • Σήμερα εφαρμόζει νέες θεραπείες με συνδυασμό συστημάτων Laser και Light ακολουθώντας πρωτόκολλα, σύμφωνα με τις τρέχουσες διεθνείς κατευθυντήριες  οδηγίες

1 CYNERGY MULTIPLEX LASER -CYNOSURE

2 PALOMAR ICON - OPTIMAL              

 

Βρεφικά η Φραουλοειδή Αιμαγγειώματα (Infatilehemangiomas)

 

Χαρακτηρίζονται από αύξηση των αιμοφόρων αγγείων που συνήθως δεν υπάρχουν κατά την γέννηση αλλά αναπτύσσονται τις πρώτες εβδομάδες και αυξάνουν με γρήγορο ρυθμό τους επόμενους 9 μήνες. Στη συνέχεια ακολουθεί σταθεροποίηση και σταδιακή υποχώρηση. Συνήθως το 50% των φραουλοειδών αιμαγγγειωμάτων υποχωρεί μέχρι την ηλικία των 5 ετών και το 90% μέχρι την ηλικία των 10 ετών.

Χρειάζονται θεραπεία;

Συνήθως δεν χρειάζονται κάποια ειδική θεραπεία γιατί υποχωρούν από μόνα τους. Στις περιπτώσεις όμως που τα αιμαγγειώματα βρίσκονται σε περιοχές που βλάπτουν ζωτικές λειτουργίες όπως όραση, αναπνοή, ακοή, η προπρανολόλη αντικαθιστά προηγούμενες θεραπείες με κορτιζόνη και ιντεφερόνη.

Ποσό αποτελεσματική ειναι η προπρανολόλη στη θεραπεία των Φραλουοειδών Αιμαγγγειωμάτων;
Η θεραπεία είναι αποτελεσματική όταν αρχίσει στην φάση ανάπτυξης, δηλαδή πριν την ηλικία των 6 μηνών και υπάρχουν ορατά αποτελέσματα μέσα στις πρώτες 24 - 48 ώρες.
Το αιμαγγείωμα γίνεται μικρότερο σε μέγεθος και πιο σκούρο σε χρώμα. Η διάρκεια της θεραπείας μπορεί να διαρκέσει από 3 έως 12 μήνες.
Υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες και κίνδυνοι από την προπρανολόλη;

Μπορούν να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες για αυτό πριν την έναρξη της θεραπείας απαιτείται να προηγηθεί εξέταση και συνεχής παρακολούθηση του παιδιού από Καρδιολόγο.

Ενδείκνυται η θεραπεία με Laser;
Όταν υπάρχει εξέλκωση ή αιμορραγία, με το Laser επιτυγχάνεται γρηγορότερη επούλωση.
Στα επιφανειακά φραουλοειδή αιμαγγειώματα που βρίσκονται στην αρχική φάση (πριν την ταχεία ανάπτυξη) ή στο τελικό στάδιο μετά τη συρρίκνωση, όταν υπάρχουν υπολειπόμενα αγγεία μπορούμε να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.


Αγγειακές Δυσπλασίες /Ομαλά Αιμαγγειώματα (Port -Wine -Stain)

  • Το Παλμικό laser Χρωστικής αποτελεί ακόμα και σήμερα την ασφαλέστερη θεραπεία και θεραπεία επιλογής για την αφαίρεση αγγειακών δυσπλασιών στα μικρά παιδιά.
  • Τα αποτελέσματα είναι καλύτερα στα παιδιά, αλλά και στους ενήλικες, όταν χρησιμοποιούνται διαφορετικά συστήματα Laser και Light.

  • Εάν η έναρξη της θεραπείας αρχίσει κατά την βρεφική ηλικία τότε η βελτίωση μπορεί να ξεπεράσει το 75% μετά από 6 με 8 συνεδρίες. Υπάρχουν και περιπτώσεις με 100% βελτίωση.
  • Στους ενήλικες το νούμερο των συνεδρίων ποικίλει και μπορεί να ξεπεράσει τις 12 συνεδρίες.
  • Ένα ποσοστό 20% των αιμαγγειωμάτων, δυστυχώς δεν ανταποκρίνεται στην θεραπεία με Laser.
  • Κάθε αγγειακή δυσπλασία είναι διαφορετική και συνιστούμε ανεπιφύλακτα την δοκιμαστική εφαρμογή διαφορετικών συστημάτων Laser
Τι είναι;

Είναι συσσωρευμένα αγγεία κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, τα οποία παρουσιάζονται κατά την γέννηση και παραμένουν σε όλη την ζωή δίνοντας στην επιδερμίδα ένα ροζ η κόκκινο χρώμα. Αναπτύσσονται ανάλογα με την ανάπτυξη του παιδιού, και μετά από χρόνια διογκώνονται και γίνονται σκουρότερα.

Υπάρχουν αλλά ιατρικά προβλήματα;
Κάποια αιμαγγειώματα μπορεί να προκαλέσουν παραμόρφωση ή αλλοίωση της όψης του δέρματος που καλύπτουν.

Για τα αιμαγγειώματα γύρω από τα μάτια και τα βλέφαρα χρειάζεται εξέταση από Οφθαλμίατρο για πιθανή ανάπτυξη γλαυκώματος. Σε εκτεταμένα αιμαγγειώματα στο τριχωτό κεφαλής, χρειάζεται νευρολογική εξέταση για να αποκλειστεί η πιθανότητα συνδρόμου Sturge-Weber.

Πως λειτουργεί το Laser στην θεραπεία των αιμαγγγειωμάτων;

Η ακτίνα του Laser απορροφάται από το κόκκινο χρώμα των αιμοφόρων αγγείων μέσω της θεωρίας της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης. Με αυτόν τον τρόπο καταστρέφονται μόνον τα αγγεία χωρίς να επηρεάζονται οι γύρω ιστοί και η επιδερμίδα.

Ποτέ πρέπει να γίνει έναρξη της θεραπείας;

Η θεραπεία χρειάζεται να ξεκινήσει από την βρεφική ηλικία ή την ηλικία των 6 μηνών και θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε μήνα για 4 έως 6 συνεδρίες. Στις βρεφικές αυτές ηλικίες η θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς την ανάγκη αναισθησίας.

Είναι ασφαλής η θεραπεία σε μικρά παιδιά;

Η θεραπεία με το Παλμικό Laser Χρωστικής ενδείκνυται σε μικρά παιδιά διότι χρειάζονται λιγότερες συνεδρίες επειδή η επιδερμίδα τους είναι λεπτότερη και η επιφάνεια του αιμαγγειώματος μικρότερη. Τα ανώμαλα αγγεία καταστρέφονται ευκολότερα με το Laser, τα αποτελέσματα είναι άριστα και οι ανεπιθύμητες ενέργειες σχεδόν ανύπαρκτες.

Ποσό αποτελεσματική είναι η θεραπεία με Laser;

Τα αποτελέσματα ποικίλουν και αυτό εξαρτάται από το χρώμα και την θέση του αιμαγγειώματος. Περισσότερο ανθεκτικά στις θεραπείες είναι τα αιμαγγειώματα που εντοπίζονται κυρίως στο κέντρο του προσώπου και λιγότερο αυτά που βρίσκονται στον κορμό και στα άκρα.

Πoιό Laser είναι καταλληλότερο για την θεραπεία των αγγειακών δυσπλασιών;

Το Παλμικό Laser Xρωστικής είναι η θεραπεία εκλογής κυρίως στα μικρά παιδιά με αγγειακές δυσπλασίες. Η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί και υπάρχουν καλύτερες επιλογές με συνδυασμό διαφορετικών συστημάτων Laser και Παλμικού Φωτός όπως είναι το CYNERGY MULTIPLEX LASER και PALOMAR OPTIMAL PULSE LIGHT.

Τι είναι το CYNERGY MULTIPLEX LASER πολλαπλών εφαρμογών;

Πρόκειται για το πρωτοποριακό σύστημα Laser που συνδυάζει το Παλμικό Laser Χρωστικής με επιφανειακό βάθος διείσδυσης και ένα υψηλά ενισχυμένο ND:YAG για διείσδυση σε μεγαλύτερο βάθος με σκοπό το καλύτερο αποτέλεσμα. Σε σύγκριση με προηγούμενες μεθόδους θεραπείας δίνει πιο ασφαλή και ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Τι είναι η τεχνολογία PALOMAR;

Η τεχνολογία έντονου Παλμικού Φωτός Palomar μπορεί να είναι αποτελεσματική σε περιπτώσεις Ομαλών Αιμαγγειωμάτων ανθεκτικών στην τεχνολογία Laser.

Τι να περιμένω μετά την θεραπεία;

Το αποτέλεσμα εξαρτάται από την τεχνολογία που θα εφαρμοσθεί. Το ερύθημα υποχωρεί και η επιδερμίδα γίνεται πιο σκούρη για μερικές ημέρες. Για όλο αυτό το διάστημα η επάλειψη φαρμακευτικής αλοιφής είναι απαραίτητη.

Πονάει η θεραπεία;

Αίσθημα ενόχλησης σαν στιγμιαίο τσίμπημα γι' αυτό και γίνεται επάλειψη αναισθητικής κρέμας πριν την θεραπεία.

Υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες;

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ελάχιστες το οποίο εξαρτάται από την εμπειρία του γιατρού αλλά και την σωστή περιποίηση του τραύματος μετά την θεραπεία.

Τι είναι η καλλυντική επικάλυψη; (Makeup)
Η καλλυντική επικάλυψη είναι μία ειδική κρέμα make up αδιάβροχη η οποία χρησιμοποιείται στο πρόσωπο. Αφαιρείται κάθε βράδυ με ένα προϊόν καθαρισμού, αλλά εάν βρίσκεται σε άλλο σημείο του σώματος μπορεί να παραμείνει για 3 - 4 ημέρες.
Δευτέρα - Παρασκευή

11πμ - 8 μμ

Σάββατο

11πμ - 3μμ.